sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Paella (perheversio)


400g kanaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl riisiä
1 kanaliemikuutio
5 dl vettä
ripaus mustapippuria
2 dl pakastevihanneksia
1 dl katkarapuja
sitruunamehua tai -lohkoja

1. Ruskista kana ja sipulit.
2. Lisää keitetty riisi, vesi, kanaliemikuutiot, pakastevihannekset, katkaravut ja pippuri.
3. Anna hautua kypsäksi.
4. Koristele sitruunalohkoilla tai mausta sitruunamehulla.

Meillä paellaa tehdään tällaisena kaikille maistuvana versiona, mutta simpukan ystävät voivat lisätä joukkoon vielä 0,5-1 dl simpukoita!

maanantai 21. marraskuuta 2011

Kotitekoinen "riisifrutti"


Tässäpä ihana jälkiruoka + ratkaisu jämäriisipuuron jatkojalostukseen, mikä saattaa joulun tullen olla tarpeen. Kyse on siis juurikin samasta tavarasta, mitä voi ostaa pienessä kaksiosaisessa purkissa kaupasta. Mutta tätä voi tehdä vaikka kuinka paljon (ja syödä)!

Tähän minulla ei ole selkeitä määriä antaa, mutta mututuntumalla

riisipuuroa 2-3 puurokauhallista
2dl kuohukermaa

Kiisseli
marjoja
vettä/mehua

1) Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon riisipuuro.
2) Laita kiisseliainekset kattilaan, suurusta, kiehauta, lisää sokeria tarpeen mukaan.
3) Onpa helppoa ja hyvää!

perjantai 11. marraskuuta 2011

Köyhät ritarit


Kun olin aika pieni, äidilläni oli jostain syystä Köyhät ritarit -kausi. Meillä syötiin niitä usein, ehkä vähän liiankin usein. Ja sitten se kausi meni ohi ja vähän aikaa sitten havahduin siihen, etten ole kyseistä herkkua syönyt varmaankaan kahteenkymmeneen vuoteen. Tietysti piti ottaa selvää, olivatko ne ritarit niin herkullisia kuin muistelin. Ja olivathan ne! Ja helppoja! Ja nopeita tehdä! Todellinen pelastus yllärivieraiden yllättäessä!

Aineet: 
Pitkopullaa tarvittava määrä
Pari kananmunaa
Muutama desi maitoa (ei olla turhan tarkkoja)

Lisukkeeksi esimerkiksi
sokeria,
jäätelöä,
kermavaahtoa,
marjoja,
hilloa

yms. yms!

1. Leikkaa pullasta viipaleita.
2. Riko pari kananmunaa laakeaan kulhoon, lisää maito ja sekoita.
3. Liota pullaviipaleita munamaidossa. Sen aikaa, että maito läpäisee viipaleen, mutta ei kauempaa: tarkoitus on tarjota kokonaisia viipaleita, ei mitään pullahöttöä.
4. Paista viipaleita paistinpannulla pari minuuttia molemmin puolin (niin, että ovat kauniin ruskeita)
5. Sirottele vähän sokeria pinnalle ja tarjoa lämpiminä lisuukkeiden kera.

Heleppoa kuin mikä! Meillä Köyhät ritarit pääsivät omatekoisen omenasoseen ja suklaajäätelön kanssa samalle lautaselle ja voin sanoa, että hyvää oli! Tässäpä olisi sunnuntaina ainesta vaikkapa isukille aamiaiseksi? :)

torstai 10. marraskuuta 2011

Täytetyt paprikat


Kääk, taas on aikaa vierähtänyt viikko, vaikka niin lupailin, että uudesta Polunpään keittiöstä tulee reseptejä solkenaan! Kyllähän täällä on ruokaa laitettukin, mutta tarvitsisin kyllä sihteerin, joka ehtisi kirjata reseptit ylös tänne blogin puolelle.

Tässä nyt kuitenkin viikonloppuun oikein sopivat Täytetyt paprikat sienitäytteellä (siis syödään meillä muutakin kuin sieniruokia, vaikkei ehkä uskoisi) ja yritän viikonlopun kunniaksi ehtiä jakaa kanssanne myös sunnuntai-illan herkun. Meillä siis viime sunnuntain, mutta käyttäkää te sitä tulevana sunnuntaina, vaikka isälle yllätykseksi!

Mutta ensin paprikat!

Ainekset:
6 paprikaa
Täyte
noin 3-4dl esikäsiteltyjä sieniä (tuoreita sieniä noin 1 litra)
1 sipuli
1 pieni purjo
2,5 dl riisiä
1 Crème Bonjour Cuisine (oikeastaan mikä maku tahansa käy: esim. sipulisekoitus tai tatti-herkkusieni sopivat erinomaisesti)
juustoraastetta

1. Leikka paprikoista kannat irti, poista siemenet sisältä ja aseta paprikat vuokaan avoin puoli ylöspäin.            2. Pehmitä paprikoita mikrossa n. 15 min. Laita riisi kiehumaan.
2. Hienonna kannan ympärille jäänyt paprika, samoin sipuli ja purjo. Valuta pehmenneistä paprikoista neste pois.
3. Paista sieniä voissa pannulla kunnes neste haihtuu. Lisää sipuli, purjo ja paprikanpalat. Paista ja lisää lopuksi Crème Bonjour.
4. Sekoita keitetty riisi muun täytteen joukkoon. Täytä paprikat täytteellä ja ripottele päälle juustoraastetta.
5. Kypsennä uunissa 225 asteessa 15-20 min.

Vinkki! Täytteen menekki riippuu luonnollisesti paprikoiden koosta. Yleensä ottaen minulla jää aina täytettä yli, voit siis varata pari ylimääräistä paprikaa. Toisaalta lapsiperheessä kuten meillä ylimääräinen täyte sopii riisin kanssa kastikkeeksi pikkuväelle, mikäli kokonaisen paprikan syöminen tuottaa hankaluuksia.

Ihanaa ja kulinaristista viikonloppua!



keskiviikko 2. marraskuuta 2011