torstai 8. syyskuuta 2011

Juusto-sienikukko

Kaikenlaiset kukot kuuluvat itäsuomalaiseen ruokaperinteeseen. Tässä hieman modernimpi versio, joka sopii niin pääruoaksi, lisukkeeksi kuin iltapalaksikin.

Ainekset

Taikina
200g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200g ruohosipuli-tuorejuustoa

Täyte
2-3 sipulia
n. 200g sieniä (esim, kanttarelleja)
ripaus mustapippuria
200g parsakaalia
2dl ruokakermaa
3 munaa
150g juustoraastetta
ripaus suolaa

1. Sekoita pehmeä voi ja jauhot. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
2. Ota taikinasta kolmasosa, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään. Painele loppu taikina pyöreän uunivuoan pohjalle ja reunoille.
3. Kuullota sipulit, lisää sienet ja paista niin, että nesteet poistuvat. Lisää parsakaali ja paista vielä hetki.
3. Ota pois hellalta ja lisää loput täytteen ainekset. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle.
4. Paista 175 asteessa 30 min.


5. Ota kohmettunut taikina jääkaapista ja taputtele/kauli siitä vuoan kokoinen levy. Nosta levy paistoksen päälle, kun se on ollut uunissa puoli tuntia. Saksi tai töki haarukalla kanteen reilusti höyryreikiä.
6. Nosta lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista n. 10 min tai kunnes kansi on kauniin värinen.
7. Anna kukon vetäytyä n. 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Huom! Jos haluat tarjota kukkoa vieraille "hienommin", voit tehdä muffinssivuokaan pieniä kukkosia. Toimi muuten ohjeen mukaan, mutta ota kukkosten koko huomioon paistoajassa.

5 kommenttia:

Karoliina @ Kirjava kammari kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla!

Leena Lumi kirjoitti...

Amma, minä en löydä niitä kanterellimuffinseja mistään?

Amma kirjoitti...

Karoliina, kiva! Toivottavasti maistuu!
Leena, tarkoitin juuri tätä kukko-ohjetta. Taputtelet taikinan muffinssivuokaan, niin tulee kanttarelli-kukkosia:)

Leena Lumi kirjoitti...

Ai tämän voi siis laittaa muffinivuokiin...Ajattelin, että tässä pitää leipoa, kun olen enmpi ruoanlaittaja ja siinä aika innokaskin. Teen vain tiikerikakkuja ja nyt ajattelin opetella puhtaasta sienihimosta nämä muffinit ja sitten on kiva, kun voi tarjota pientä suolapalaa.

Amma, ellei sinulle ole Kati Napan kirjaa metsän makuja, niin hanki ihmeessä se. Minun kirjani on koko ajan lainassa. Siinä on Sienimuffinit, todella helpot, juuri ne samat herkkupalat, jotka ovat sen kirjan kannessa.

Kiitos vinkistä. Onkin nyt paljon kokkikirjaani kirjoittamista viikonloppuna, kun sain nyt useita ohjeita myös niihin kyselemiini vihreisiin tomaatteihin.

Leena Lumi kirjoitti...

Amma, sinussa on jotain vahvasti taiteellista: Tämän blogin ulkoasu on upea! Tykkään tuosta jännästä yläbannerista ja punaisesta kirjoituksesta, joka on kuin huitaisten tehty.