maanantai 31. lokakuuta 2011

Masaliisat

Tervehdys taas! Polunpään keittiössä on ollut hiljaista, sillä täällä on tehty uutta köökkiä useampi viikko. Mutta nyt uudessa keittiössä onkin niin ihana puuhastella, että eiköhän bloginkin puolella virkistytä :) Laitan muuten vielä tällä viikolla muutaman tunnelmakuvan keittiöstä, joten olkaahan varppeillanne!



Leivoin viikonlopuksi teinibravuuriani, Masaliisoja. Kyseessä on tismalleen sama leivonnainen kuin mokkapalat, mutta pitäydyn itsepintaisesti Masaliisa-nimityksessä, kuulostaa eksoottisemmaltakin :D

Aineet:
3 kuppia vehnäjauhoja
2 kuppia sokeria
1-2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
200 g voita
1 kuppi maitoa


Kuorrute:
100 g voita
200 g tomusokeria
5 rkl kahvia

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kanamunat, sulatettu voi ja maito.
2. Levitä taikina leivinpaperille uunpellille.
3. Paista 225 asteessa kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä jonkin aikaa paistamisen jälkeen.
4. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri ja kahvi.
5. Levita kuorrute pohjan päälle ja koristele esimerkiksi nonparelleilla ja kookoshiutaleilla.
6. Kun kuorrute on jähmettynyt, leikkaa paloiksi.

Hyvän ei tarvitse aina olla uutta ja vaikeaa, heleppo ja hyväksi havaittu toimii aina!
Nam!

lauantai 15. lokakuuta 2011

Karibialainen kanapata

Yleisesti ottaen olen perinteisen suomalaisen kotiruoan ystävä, mutta joskus on kiva kokeilla jotain muutakin. Tämän kanapadan ohjeen bongasin Pirkka-lehdestä. Alkuperäiseen ohjeeseen tosin käytettiin possua, mutta koska tarkan markan emäntä oli juuri ostanut tarjouksesta kanasuikaleita, sai karibialainen possupata muuttua kanapadaksi :)

Valitettavasti en muistanut räpätä padasta kuin tällaisen huonon 'putputus'kuvan, mutta voin luvata, että ruoka on parempaa kuin tässä näyttää!


Ainekset:
300 g kanasuikaleita
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
2tl currya
1tlk (400g) kookosmaitoa
1tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 omenaa
2 banaania
1/2 dl rusinoita
1 dl cashewpähkinöitä

1. Pilko sipuli. Ruskista kanasuikaleet öljyssä, lisää sipulisilppu ja curry. Anna hautua hetki.
2. Sekoita joukkoon kookosmaito. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla noin 25min.
3. Kuutioi kuoritut omenat ja viipaloi banaanit. Sekoita ne ja rusinat kastikkeeseen varovasti. 
4. Hauduta vielä noin 5 min. Ripottele pinnalle (kevyesti paahdetut) cashewpähkinät.

Padasta tuli tosi makea ja aluksi hieman oudoksuin makua. Mutta kun kokeilin sitä lisukkeena ihan perinteisten keitettyjen perunoiden ja ruskean kastikkeen kanssa, oli se aivan mielettömän hyvää! Lisäksi huomasin, että pata tekeytyi ajan kanssa ja muutaman päivän ikäisenä syöty jämäannos oli kaikista herkullisin :) Meille tästä tuleekin vähän fiinimpiin aterioihin ja juhliin oiva lisukeruoka, jota on helppo tehdä isompikin satsi kerralla.
Eikun kokeilemaan ja maistelemaan!

torstai 6. lokakuuta 2011

Tikru-täytekakku

Synttäritarjoomusten kolmas ja viimeinen osa eli täytekakku. Nalle Puh-teeman mukaisesti pohja oli tehty tiikerikakusta, tarkemmin sanottuna legendaarisen Maija keittää -keittokirjan mukaisella Marmorikaakku -reseptillä:



Aineet:
250g voita
100 g sokeria


4 munaa
100g sokeria


1-2 tl leivinjauhetta
225-250 g vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
2-3 rkl kaakaojauhoa
1-2 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi
2. Vatkaa ensin munat vaahdoksi, sitten 100 g sokerin kanssa. Lisää munasokerivaahto pikku hiljaa voivaahtoon voimakkaasti vatkaten.
3. Lisää jauhot ja maito.
4) Ota taikinasta kolmasosa ja lisää siihen kaakaojauho. Suurempi osa maustetaan vaniljasokerilla.
5) Voitele ja jauhota vuoka. Laita pohjalle vaalea taikinaa, sitten päälle kaakaotaikinaa ja taas päälle loput vaaleasta taikinasta. Töki haarukalla taikinaa, niin että taikinaan tulee kivoja tiikerinraitoja. 


Paista 175 asteessa noin tunti.


Meillä on iso suku, joten tein tämän ohjeen kolminkertaisena. Tupla-annoksen paistoin suuressa suorakulmion muotoisessa uunivuokassa, yksinkertaisen pyöreässä uunivuoassa.

Ideana oli siis tehdä talvinen mäkimaisema ja koristella  se muovisilla Nalle Puh-koristeilla, jotka tilasin aiemmin netistä. Neliskulmainen ohut kakkupohja tuli alle ja pyöreä kumpu sen päälle toiseen reunaan.

Täytteenä ja kakun päällä oli

*omenasosetta
*kinuskikastiketta
*kermavaahtoa
*digestivekeksimurua


Kakku oli hyvää ja keräsi kiitosta, joten uskallan suositella niin pienten kuin isojenkin synttäreille ja herkkuhetkiin!